FNRS-Diplomarijden - Manege de Gagel

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

FNRS-Diplomarijden

Informatie

De informatie, die hier onder vermeld staat, komt van de website van de FNRS (www.fnrs.nl)

  • De F proeven


Op de manege worden 3 à 4x per jaar F-proeven georganiseerd. Een ieder die in het bezit is van een ruiterpaspoort kan op die dag een proefje rijden. Je wordt hierbij beoordeeld door gediplomeerde juryleden die geregistreerd zijn bij de FNRS. Houd de site in de gaten om te kijken wanneer er weer F-proefjes worden georganiseerd!

Wat houden de F proeven in?

De F-proeven zijn ontwikkelt door de FNRS. De F-proeven zijn opgebouwd in stappen. Het begint bij F1 en je kan doorgroeien tot F20, wat gelijk staat in de wedstrijdcompetitie van de KNHS met het Z niveau. Als je de intentie hebt om te starten in de competitie van de KNHS, dan kan je instappen op het niveau waarop je rijdt met de F proeven. Hiervoor moet je wel het ruiterpas kunnen overhandigen met de benodigde aantal stempels. Het ruiterpaspoort krijg je wanneer je lid wordt bij een manege die is aangesloten bij de FNRS. Als je met de F proef een promotiepunt haalt (210 punten) dan krijgt je een stempel in jouw paspoort. Bij de F1 en F2 volstaat 1 promotiepunt om door te kunnen naar de volgende fase. Vanaf F3 moeten er minimaal 2 en vanaf de F9 minimaal 3 promotiepunten zijn behaald dan ga je over naar de volgende fase.

Wij kijken bij de lesindeling naar het niveau en de leeftijd. Je bent uiteraard niet verplicht om mee te moeten doen aan de F proeven.

  • Theorie


Aan de F proeven zit ook een theoriegedeelte gekoppeld. Je leert stapsgewijs de theorie over het paard, de omgang met het paard, de gewenste houding, de globale anatomie van het paard, welke benodigdheden je nodig hebt om te kunnen paardrijden en welke verschillende facetten van paardensport er zijn. De theorie wordt geleerd vanuit het door de FNRS ontwikkelde boek 'Leer paardrijden met plezier.' Dit boek kun je op de manege kopen voor € 14,50.

De theorie wordt gedaan bij F2, F4, F6, F8 en F10. Je moet de theorie hebben behaald voordat je over kan naar de volgende F - fase. Voor de behaalde theorie ontvang je  een diploma en een notitie in het ruiterpaspoort. In het boek "Leer paardrijden met plezier" staan bijvoorbeeld ook verschillende figuren die gebruikt worden bij de dressuur en dus ook in de lessen. Vooral als beginner is dit een belangrijke ondersteuning naast de rijles die je volgt.

Wat te leren?

Theorie F2: Op weg naar F1 en F2 (Hoofdstuk 7)

Theorie F4: Op weg naar F3 en F4 (Hoofdstuk 8)

Theorie F6: Op weg naar F5 en F6 (Hoofdstuk 10)

Theorie F8: Op weg naar F7 en F8 (Hoofdstuk 11)

Theorie F10: Op weg naar F9 en F10 (Hoofdstuk 12)


  • Je F Proef oefenen op papier


Heb je moeite om voor je te zien hoe de proef precies gaat, kijk dan eens op YouTube, daar staan veel echte proeven en animaties op die je helpen om de proef goed te onthouden! Wij hebben de rijbaan en de letters al even voor je uitgetekend, dus klik op het plaatje en print de rijbaan.

In het FNRS Proevenboek dat wordt meegeleverd met het FNRS Handboek 'Leer paardrijden met plezier' vind je alle proeven. Lees de proef stap voor stap door en teken hem uit op papier. Zo kun je oefenen zonder paard of pony en ben je goed voorbereid.

Veel succes met oefenen!
  • Kledingvoorschriften van de ruiter:


Het veiligheidshoofddeksel dient CE-EN 1384 gekeurd te zijn (ook verplicht bij het losrijden of inspringen).
Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (compleet wedstrijdtenue), of manegesweater/ manegebodywarmer / effen sweater / witte blouse met lange mouwen + rijbroek.
Bij het officiële wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht. Bij het andere tenue zijn handschoenen niet verplicht, maar indien men ze wel draagt, dienen deze wit te zijn. Rijlaarzen, rubber of leer of jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franjes)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Mijn titel pagina-inhoud