FNRS diplomarijden en dressuurproeven rijden - Manege de Gagel

Ga naar de inhoud

FNRS diplomarijden en dressuurproeven rijden

OMSCHRIJVING WAT FNRS-DIPLOMARIJDEN INHOUD:

Je kunt bij ons op een manegepaard of -pony meedoen aan F-proeven. Dat zijn dressuurproeven waarbij jij als ruiter wordt beoordeeld door speciale FNRS juryleden.
De jury schrijft de cijfers en beoordeling van jouw proef op een protocol dat je na afloop mee naar huis mag nemen. Zo kun je altijd terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Scoor je gemiddeld minimaal een 6 per onderdeel? Dan wordt in je Ruiterpaspoort een promotiepunt afgestempeld. Zorg er dus voor dat je je Ruiterpaspoort altijd bij je hebt, want dan kun je zien wanneer je mag meedoen aan een moeilijkere proef.

De F-proeven (dressuurproeven) gaan van F1 tot F20, ofwel van beginnende ruiter tot en met zeer gevorderde ruiter. In alle proeven rijden zowel de jeugd als de volwassenen dezelfde oefeningen en worden ze éénduidig beoordeeld. In de lessen worden de dressuuroefeningen behandeld.

FNRS-Ruiterpaspoort
Elke manegeruiter dient in het bezit te zijn van het FNRS-ruiterpaspoort (hieraan is een aanvullende WA- en letselschadeverzekering gekoppeld). Het FNRS-ruiterpaspoort wordt middels de lesovereenkomst, die elke ruiter bij een FNRS-ruitersportcentrum moet ondertekenen, aangevraagd. Die is bij je instructeur te verkrijgen maar je krijgt ze ook per e-mail als je je aanmeld bij ons.
Welke niveaus zijn er?
Als de ruiter de proef met goed gevolg heeft afgelegd (bij F-proeven minimaal 210 punten), dat wil zeggen dat hij gemiddeld een zes heeft gehaald bij de oefeningen, dan krijgt hij daarvoor een promotiepunt. Voor de proeven F1 en F2 is slechts één promotiepunt nodig om bevorderd te worden naar een hoger niveau. Bij de proeven F3 tot en met F8 zijn minimaal twee en maximaal vijf promotiepunten nodig om op een hoger niveau te komen, en van F9 tot en met F20 minimaal drie en maximaal vijf promotiepunten. Bij elke even proef kun je, soms samen met een toets van de theoretische kennis, een FNRS-diploma halen. Wanneer je in F3 of in F5 start, kun je de voorgaande diploma’s bij het wedstrijdsecretariaat bestellen. Ruiters met rijervaring kunnen eventueel in een hogere klasse dan F1 starten (ruiters met het Ruiterbewijs mogen in F3 starten; je kunt echter nooit hoger dan in F5 starten). Je instructeur weet in welke klasse je kunt starten.
Welke kleding moet ik dragen?
De manege heeft voor het diplomarijden enkele eisen gesteld aan de rijkleding. Ben je in het bezit van het officiële wedstrijdtenue (rijlaarzen, witte rijbroek, zwart jasje, witte handschoenen en veiligheidscap), dan mag je dit uiteraard gebruiken. Anders moet je de volgende kleding dragen: rijlaarzen, witte rijbroek (niet verplicht voor F1 en F2), sweater Manege de Gagel of effen kleur sweater met daaronder een witte kraag, witte handschoenen en een veiligheidscap.
Meer informatie over het FNRS-diplomarijden?
Het FNRS-proevenboek “Leer paardrijden met plezier” bevat de theorie en het naslagwerk voor de dressuur en het springen en is voor circa € 17,50 te koop. Hierin staat het wedstrijdreglement uitgebreid omschreven. In dit boek worden alle proeven beschreven, maar daarin staan ook het wedstrijdreglement, een naslagwerk van de regels bij het dressuurrijden en het springen en uiteraard de lesstof van de theorie die de ruiter moet beheersen.
Wanneer je in een hogere klasse start, gaan we ervan uit dat je de theorie van de voorgaande diploma’s beheerst. Wil je graag een boek met nog meer uitgebreide theorie, waar werkelijk alles staat wat een recreatieruiter behoort te weten (onder andere over de verzorging en ziektes) en je goed als naslagwerk kunt gebruiken, dan is er ook nog het boek “Leer buitenrijden met plezier”. Het kost circa € 17,50. Uiteraard kun je met je vragen ook bij je instructeur terecht.
Starten met het FNRS-diplomarijden?
Als je wilt beginnen met het diplomarijden, adviseren we je om eerst een keer op een zondag te komen kijken als we bezig zijn met het diplomarijden (zie de activiteitenkalender). Je kunt dan zien hoe het er toegaat en wat er van je wordt verwacht. Ook het rijden van proeven moet je leren. Dit leer je alleen door vaak aan wedstrijden mee te doen. Doordat je van de jury een protocol krijgt met de punten die je als ruiter aan moet verbeteren, ga je er zelf ook gerichter aan werken. Je instructeur waardeert het zeer als jong en oud, beginners en gevorderden aan de proeven meedoen!

Regels betreffende het inschrijven
 • Alleen indien je in het bezit bent van een FNRS-ruiterpaspoort, kun je meedoen met het FNRS-diplomarijden. Aanvraagformulieren zijn te verkrijgen bij het personeel. De kosten bedragen circa 25,75 per jaar te betalen aan de KNHS inclusief een aanvullende WA- en letselschadeverzekering.
 • Kijk in de activiteitenkalender op de website wanneer het FNRS-diplomarijden is.
 • Vervolgens ga je je inschrijven voor de wedstrijden per e-Mail.
 • Het is de bedoeling dat alle paarden over de hele dag evenredig verdeeld lopen. Daarom delen wij zelf de pony's en paarden in.
 • Gezien de grote belangstelling dien je je zeer tijdig in te schrijven. Ook is dit belangrijk in verband met het eventuele doorschuiven van ruiters naar een volgende datum. Bij een te groot aantal inschrijvingen gaan ruiters voor die nog niet mee hebben gedaan of nog niet zo vaak. Er kunnen op één dag verschillende rubrieken verreden worden. Bij een gering aantal deelnemers wordt de dag opgevuld met een volgende rubriek.
 • De startlijst staat de maandag ervoor op de website.
 • Je mag uiteraard zo vaak meedoen als je wilt. Tenslotte doe je bij elke rijproef weer wat ervaring op. Houd er wel rekening mee dat het scoren van hoge punten ook te maken heeft met je rijervaring.
 • Wanneer je voor het FNRS-diplomarijden bent ingedeeld, maar verhinderd bent, dien je dit minimaal een week van tevoren af te zeggen, zodat een ander op jouw plaats kan worden ingedeeld. Zeg je door omstandigheden later dan 48 uur van te voren af, dan moet je gewoon je startgeld betalen! Als je hebt afgezegd, dan moet je opnieuw inschrijven.
 • Als je ruiterpaspoort niet geldig is, kun je jammer genoeg geen diplomarijden!

HIER EEN LINK VOOR DE FNRS PROEVEN: KLIK


KNHS DRESSUUR PROEVEN:

 • A licht: klik hier
 • B1: klik hier
 • B2: klik hier
 • L1: klik hier
 • L2: klik hier

Schrijf je in voor onze NIEUWSBRIEF!
Volg ons op
Terug naar de inhoud